Het nut van Winterbanden

Jos Vorkmans | 10 October 2011

Topics: Auto-Motor

Via BuzzParadise was ferket.com uitgenodigd op het Michelin Winterevent.

Bedoeling was om ons te overtuigen van het nut van winterbanden. Niet nodig dus. Als zoon van een legendarische (allez…in Genk en omstreken toch…) bandenmarchant ben ik al jaren overtuigd. Bovendien hebben we hier ten huize Ferket.com twee voertuigen: mijn dagelijkse commute met wintersloffen (in de winter…duh) en die van de madam: een classic BMW 318…achterwiel aangedreven en kontgevoelig. Absolute pret om in de winteromstandigheden mee te rijden voor korte afstanden en lage snelheden…maar levensgevaarlijk.

Verder kan ik niet tellen hoe vaak we op snowboardvakantie de wagens zonder winterbanden hebben moeten duwen. Om nog niet te spreken van de BMW’s en andere achterwielaandrijvers die meestal niet verder dan de parking geraken als die ook maar ietwat vals plat is.

Geleerd wat ik niet wist:

  • Winterbanden verslijten niet sneller in de zomer
  • Winterbanden zijn effectief beter vanaf 7°
  • 20% (!) van de brandstof gaat naar het overwinnen van de rolweerstand van de banden

De grote verschillen werden aangetoond aan de hand van 3 testen, telkens met verschillende auto’s in verschillende configuraties…:
1:De Rem-en-ontwijktest
Rijden tot 50km/h, rem en ontwijk: Werkt dus goed met winterbandjes.

2: De race test
Niet echt wild van de Hommel…mist wat vermogen.

3: De Rem op ijs test
Ander verhaal. Check het filmpje…duidelijk verschil niet?

4: De bocht op ijs test
Groot! verschil! De auto’s met zomerbanden gingen alle richtingen uit, maar zijn op te vangen. De thrillseeker is een auto met voor winterbanden (ah ja..voor de tractie) en vanachter de zomerbanden. En dat mag dus hé. Die krijg je dus niet meer recht. Met winterbanden moet je al zot doen voor uit de bocht te gaan (50km/h)

Point proven dus. En doe vooral de mensen achter u een plezier met winterbanden (door dat bergje op te geraken) en de mensen voor U (door hun achterbumper te sparen)

Ander filmpje van Dailybits.be (met soms een andere hoek van dit beeldmateriaal)

Trackbacks For This Post

  1. Dailybits.be - Michelin Winter Experience

Leave a Comment Here's Your Chance to Be Heard!