De Samsung Galaxy Note 7…getest door een iPhone User

Jos Vorkmans | 1 September 2016

Topics: Linkdump

Een iPhone User?

Ok . Een iPhone user een Android in zijn handen duwen. Dat heeft toch geen zin?
Wel…ja en nee. Ik wil niet ingaan over de verschillen in het OS…dat is zoals willen discussiëren over wat het beste is: Scouts of Chiro, Apple of PC, Audi of BMW (Mercedes zijn taxi’s…die mogen niet meedoen…).

Nee dus…iedereen zijn voorkeur: Ik ban na 20 jaar advanced PC user nu een Mac user, en heb geen idee hoe goed/slecht/ of groen of geel de laatste windows is. Wat trouwens best een voordeel is als ze je vragen om een computer probleem te fixen 😉
Ieder zijn ding dus, live and let live.

Maar een telefoon testen…dat kan wel. En nog beter: door een iPhone user te zijn, kijk je er zelfs anders naar. Je gaat vergelijken met je iPhone, en niet met je vorige Android.

Over de vaste features gaan we het niet hebben. Ja: je kan er mee bellen, sms’en en mailen. Dat heeft elk telefoon merk wel onder de knie. Hoe zit het met de rest?

Setup is een fluitje van een cent (maar ik zit dan ook met alles via Google in de Cloud met Gmail )

First look
sexy mofo

De Samsung Galaxy note7 is “a sexy mofo”…Ik testte de zwarte Black Onyx versie. De voor en achterzijde zijn identiek (glas vs. metaal) qua curve en afmeting. En dat is mooi. Het chrome Samsung logo is zonde, had weg gemogen, want het breekt deze cleane look.

Ik had schrik dat hij als gsm te groot zou zijn, maar echt veel groter als mijn 6S is hij niet. Hij is kleiner dan de iPhone 6S plus, die voor mij echt te groot aanvoelt. De overstap tussen een iPhone 5 en 6 leek me een groter verschil dan de overstap van de iPhone 6 naar de Galaxy Note7 voor me.
Ik zou er wel een hoesje rond doen: de randen zijn voor mijn onhandige vingers te glad en afgerond, zodat bijvoorbeeld bij een E-book lezen in bed hij regelmatig uit mijn vingers glipte.

Scherm
BigScreen

En dat scherm…wow…dat scherm: een edge-to edge scherm met afgeronde randen is echt ongelofelijk . Video’s zien er super uit, je apps zijn echt groot en je hebt veel scherm vs. Phone: het grootste deel van de Note 7 is scherm, en geen …euhm…telefoon, als dat duidelijk is.

edge-screen
Dit “bezel-less” scherm is geen gimmick. De randen hebben een handige extra functionaliteit : je kan een “edge panel” tevoorschijn halen, met shortcuts naar favo apps, contacten en shortcuts naar veelgebruikte taken.
Handig.

 

Always On

Ook als de Note 7 uit staat, wordt het scherm gebruikt om de klok, de calendar of een zwart-wit image weer te geven. Heel stylish.

always on

Security: Iris Scanner

Dus de telefoon aanzetten. Je kan kiezen tussen de Android pattern (teken een patroontje), fingerprint, en/of iris recognition.
Zoals in de film dus: kwaad kijken naar de Note7 en je telefoon “unlocked”.

Getest met lenzen, bril, zonder lenzen, in’t donker, met veel licht….dat werkt dus goed hé. Waar ik met iPhone fingerprint toch wel vaak moet switchen naar password entry (natte vingers, vocht op het scherm,…) werkt dit veel beter.
Eén groot nadeel: je ziet elke ochtend die wallen onder je ogen…
wallen

Waterdicht

Over vochtige vingers gesproken. Waterdicht dus hé. Kan vlot in een bakje met water vallen, een glas cola verdragen, enz.
Enkel er voor zorgen dat hij niet té lang en te diep wordt ondergedompeld (1.5 m diep voor max 30 minuten)

Battery life

Beter als de iPhone. Zeker. In de Note 7 zit een batterij in van 3500mAh. De iPhone heeft er eentje van 2750 mAh . Je merkt dat verschil in gebruik. Een iPhone laad snel op, maar met de fast charger van Samsung lijkt het sneller te gaan bij de Note7.
Laden doe je via een USB-C poort…wat een teleurstelling was, want die moet je is net als de iPhone cable altijd meesleuren. Een mini usb kan je al makkelijker vinden.

Memory

Standaard 64Gb internal memory + een micro SD card slot dat tot 256GB cards kan hebben. Bam.
Voor een iPhone 6S plus betaal je je daar blauw voor, met bv
• van 16GB>64GB : +110€
• van 64GB naar 128GB: +110€
Een 128GB SD cardje voor in je Galaxy Note 7 heb je dus al vanaf 58€.

De S Pen

S pen
Dit leek me een gimmick. Ik heb ooit een pen gekocht, voor de toen nieuwe, retina iPad. En daar kon je prachtige effecten mee maken in allerlei apps…en na een week gebruik je het niet meer. Toch zie ik veel mensen een soort stylus gebruiken op hun iPads en Tablets om te noteren.

Maar de S Pen is goed geïntegreerd : ze past naadloos in het toestel en heeft echt een aantal handige functies
Mijn favoriet: screenshots: je kan echt makkelijk een stukje , of zelfs een hele webpage grabben, en annoteren.
Alle foto’s bij dit artikel komen zo uit de Galaxy Note 7 screengrabs van Samsungs’ pages of manual. Aanduiden, capteren, annoteren. Handig.
Ook leuk: van een video kan je zo snel een animated GIF van enkele seconde maken.

SmartSelectGIF_2016-09-01-00-44-20

Wat Note taking betreft: ik ben geen pen man. Ik was een “pen man”. Op mijn oude Palm V had je een pennetje met een bijkomend soort “steno” of snelschrift code. En dat werkte best goed.
SmartSelectGIF_2016-09-01-00-43-25
De notes die je hier neemt blijven images. Geen OCR, geen omzetting naar echte text, en dat is jammer.
Een “Samsung Schrift” zou een hoge leerdrempel hebben, maar wel erg handig (en sneller) kunnen werken als typen.
Waar werkt het wel voor me: je kan , zonder je Note7 te unlocken, meteen op het scherm schrijven.
Snel een telefoon nummer noteren, de bestelling van 2 kleintjes én 1 groot met mayonaise,… kan allemaal en snel. Een soort post-it functie dus.

Photos

Qua specs liggen de camera’s dicht bij elkaar. Wat kleine testjes gedaan met moeilijk licht (veel glare) en contrast om een moeilijk object qua focus: een bal met gaatjes.
De vergelijking met de iPhone is hier vlot doorstaan.
Links zie je de iPhone pic (meer glare), rechts de Samsung photo.
Screen Shot 2016-09-01 at 10.48.52

De volledige foto kan je hier zien (iPhone photo, Samsung Note7 photo)
Let op: de samsung photo is genomen in de “Pro” setting, waar je manueel alles kan instellen. Dit resulteerde in een photo van maar liefst 15Mb. Deze foto is dan van 4032pixels breed naar 2016 pixels breed ge-scaled.

Voor een echte camera shootout moet je meer photos nemen in een gecontroleerde setting (camera’s op statief, in studio belichting, …) , maar dat laat ik aan de professionals over.

Voor video vind ik de slowmo nogal belangrijk. Daar geef ik precies met kleine marge de iPhone wat voorsprong.
Samsung SlowMo vs Slowmo Iphone 6S

Prijs

Als paradepaardje van de Android stal is deze Samsung Galaxy Note 7 bij Orange verkrijgbaar
• in pré-order voor: €849,99 (telefoon alleen)
• met abo: €499,00
Vergelijk dit met een iPhone 6S Plus van 64GB : €969,00
Met een iPhone 6S 64GB : €859,00

Dus wat vinden we er van?

  • Scherm, look & feel, battery life, Iris Scan, waterproof: Super
  • Prijs: Highend toestel, dus duur … maar aanvaardbaar in vergelijking met Apple.
  • S Pen: ja, screencaptures zijn handig, maar ik mis de “van notes naar editable text”

 

disclaimer: ik test deze telefoon voor Orange, en wordt hier niet voor betaald. Ik werk niet voor Orange of voor Samsung, maar mag vaak geteste goederen bij houden.

Leave a Comment Here's Your Chance to Be Heard!