Decathlon E-tint skibril

Jos Vorkmans | 2 February 2016

Topics: Surf-Skate-Snow-Sport

(artikel even uit archief naar voren geplaatst wegens gepublished na het seizoen van vorig jaar)

De Decathlon Max Edge E-tint

Decathlon Max Edge e-tint
Goggles of sneeuwmaskers..aka “de skibril”. De Skibril is meer en meer en vast onderdeel van de skiuitrusting, net als de helm. En terecht Een val met een zonnebril kan je ernstige letsels in je aangezicht opleveren. Verder zorgt je skibril ervoor dat bij een crash een kleiner deel van je gezicht in aanraking kan komen met de sneeuw, of andere “unidentified flying objects” op en rond de piste.

Skibrillen worden ook steeds duurder. Voor een degelijke bril van de topmerken (denk aan de Oakley’s, Volcom’s, POC, …) kan je al snel +150€ kwijt zijn. En dan heb je de bril met één lens…voor mooi weer, of mist, of iets er tussen in. Maar je hebt eigenlijk meerdere lenzen nodig.

Decathlon heeft een nieuw concept voor dat probleem: de E-tint. Volgens Decathlon een “ETINT-technologie met een elektrofotochroom LCD-lens waarmee u met een simpele druk op de knop de lens kunt veranderen van een lichte naar een donkere kleur in functie van het licht”
Dus in mensen taal : een bril die je kan opladen via een USB kabeltje, en die je met een knopje lichter/donkerder maakt.

 

Gadget of Echt handig?

En het werkt. In plaats van twee lenzen mee te nemen op een wisselvallige ski dag (of de keuze te moeten maken tussen twee brillen) neem ik nu nog enkel de E-tint mee. En ik heb nooit meer de foute keuze en het zicht is bij veranderend weer met een druk op de knop aangepast. Meer nog: ook bij een perfect zonnetje betrap ik me er op dat ik regelmatig van licht/donker switch: full speed in een schaduwzone komen? Effe switchen en een véél beter zicht.

Bij echt mooi weer (en dat is een minpuntje) draag ik een andere bril: zelfs het donkere glas is ietsje te licht voor me om boven de boomgrens op grotere hoogte de hele dag in de zon te zijn.

Ik betrap me er dan wel op dat ik op zo’n dag nog steeds probeer op de knop te drukken in de schaduwzone. Maar die dure bril heeft dat dus niet hé, zo’n knopje.

Hoe ziet dat eruit, zo van licht naar donker?

Je kan dat nooit echt laten zien op film (je iphone of andere camera past zich aan aan de lichtsterkte, maar dit filmpje geeft toch al wel een idee:

 

 

Nog een USB device…

USB laden…Lijkt omslachtig dat opladen,maar is het niet. Ik was in’t begin erg wantrouwig over “nog een usb device” mee te nemen. Mijn nachtkastje lijkt nu al op een USB kerstboom (GSM, Helmcamera, Helmcamera remote, extra batterij, Bluetooth helm, …). En elke morge laadstress: wat heb ik vergeten, wat geraakt er de dag niet door . First world problems, quoi…

Maar het werkt. En lang: met de E-tint doe ik toch makkelijk 3 dagen zonder opladen.

En de rest?

Is het dan ook nog een goede skibril. Ja, best wel:

  • stevigheid: stevig en soepel materiaal
  • afwerking: goed, met oog voor detail
  • pasvorm: blijft stevig op de helm zitten door antislip aan de binnenzijde van de hoofdband. Kan ook nog klein genoeg gemaakt worden om zonder helm te dragen
  • Look:
    Als ik één puntje moet aanhalen wat ik niet goed begrijp in dit model is het de look. Het ziet er uit als een…oud model. Huidige Goggles zijn vaak eerder oversized, met een grote lens en dunner frame. Mooi breed zicht. De E-tint heeft meer weg van een motorcross bril. De combinatie zwart-oranje is best nog te doen, maar waarom de designers een soort “chroma traan” op gemaakt hebben (één zijde heeft een chrome plastic insert onder je oog)  snap ik niet

 

 

The "Chrome teardrop" design

The “Chrome teardrop” design

 

Antislip afwerking

Antislip afwerking

Conclusie:

Aanrader. Ik dacht dat het een gadget was, maar vind het zeker een meerwaarde op de piste. Je gebruikt de E-tint switch dagelijks meerdere malen. De prijs  (129€) is vergeleken met een topbril met twee lenzen (een extra lens kost al snel tussen de 40€ tot zelfs +100€).
Voorlopig is hij in België uitverkocht. In Frankrijk zie je hem soms nog. Wachten op een nieuwe release of de versie 2.0 is een aanrader!

 

 

 

 

Leave a Comment Here's Your Chance to Be Heard!