Betaal de Gouden Gids en Google brengt je hoger in de zoekresultaten.

Jos Vorkmans | 14 October 2014

Topics: Dienstmededeling

Google-Doodle-Drive-In-Anniversary-Doodle

SEO: I’ve been doing it wrong

Vandaag belde een verkoper van de Gouden Gids me ongevraagd, doch vriendelijk op , hoe hij mijn entry in de gouden gids kan verbeteren. En of ik interesse had in hun Internet Services.Ik doe dat dus ook … Internet Services…dus konden we toch wel even van gedachten wisselen.
Wist ik veel dat deze man mij veel ging bijleren op een korte tijd. Een nieuwe deel van Google Knowledge werd me zomaar gratis ende voor niets telefonisch-gewijs in de schoot geworpen.

Onze gouden gids man Laurent (mag ik Lorre zeggen?) vertelde me over het nut van ” de landingspagina” als een sterke tool voor mijn potentiële klanten.
Deze kon besteld worden in twee smaken: lokaal, en voor een grotere regio. Voor de lokale landingspagina zouden massa’s klanten me vinden in mijn buurt als internet expert. Voor slechts €69/maand. Maar ze konden er ook voor zorgen dat Google deze pagina regionaal, of zelfs nationaal kon vinden voor €144/maand (ofzoiets… kon duurder zijn ook voor héél België).

Maar…wat ik wel moest weten: Gouden Gids werkt samen met Google België. Of nog beter: Er zitten mensen van Google België daar ter plaatse, die alle inside info van Google meteen mee krijgen om goed te scoren in Google. Maar dan moest ik wel de duurdere versie nemen.

Wut?

“Ja, Ja…door dat wij samenwerken met Google komen onze landingspagina’s automatisch hoger in de rankings, zeker de duurdere. Daar zorgt Google België voor. Zij verdienen daar ook veel aan hé, dus is dat logische dat zij de pagina’s hoger pushen via onze samenwerking”
“Lorre, we hebben het hier toch over SEA, de betalende zoekresultaten, niet over SEO” opperde ik nog. Nee. Daar had ik het fout. SEA is nog een ander pakket met een mandje van 50 keywords voor €42/maand.

Dus wat hebben we geleerd vandaag:

 • Gouden gids werkt samen met Google België (ok)
 • Google België pushed de betalende Gouden Gids Landingspages hoger in de resultaten wegens hun samenwerking (huh?)
 • Hoe meer ik betaal, hoe hoger ik in de zoekresultaten kom (huh????)
 • En Google beperkt mijn Gouden Gids landingspagina SEO resultaten tot een bepaalde regio bij goedkopere paketten.

En nu snel mijn slides in mijn SEO presentaties gaan aanpassen?
Ik vrees dat deze verkoper een beetje te enthousiast zijn waren aan de man wil brengen, en hier en daar ofwel kort door de bocht gaat, ofwel liegt, ofwel SEO en SEA af en toe door elkaar haspelt…

 

UPDATE:

Binnen de 4 uur iemand van de Gouden Gids aan de lijn. Dat bovenstaande beweringen uiteraard niet kloppen. Een deel van het misverstand zou ontstaan doordat ze aan non-tech klanten het verhaal moeten versimpelen, en dat je dan al snel bij “betalen = betere rankings door Google” uitkomt. Verder gaven ze de belofte meteen naar de opleidingen van de sales reps te kijken waar het daar mis zat, om zo betere en juistere uitleg te geven aan klanten.

Dus even herhalen voor potentiële Gouden Gids klanten:
nee; je kan niet je zoekresultaten kopen en daardoor beter scoren in Google (dat heet SEO Search Engine Optimizing). Dat kan enkel in de advertentieruimte bij Google (bovenaan en rechts van de zoekresultaten) en dat heet SEA (Search Engine Advertising.)

Zo wordt het toch nog een beetje een mooiere wereld zie! Lorre…ik hoop dat we vrienden kunnen blijven.

 

2 Comments For This Post I'd Love to Hear Yours!

 1. … of ze zaak gewoon verschrikkelijk aan het bedonderen is. Samen met zijn andere marketingcollega’s.

 2. Patrick says:

  Laten we onze uitleg versimpelen…
  Betalen is hoger in de search rankings… ja, met SEA.
  Er zijn zelfs vele trucje die SEO’ers toepassen die nu niet meer werken met google.
  Maar ik kan mij wel heel goed inbeelden dat iedereen je hoog kan krijgen in search resultaten als je zorgt dat je bvb hoog gevonden wordt met je firmanaam en locatie :-0

  Lijkt mij inderdaad iets van laten we een fuzzy uitleg geven en hopen dat we niet de “verkeerde” mensen opbellen en proberen zoveel mogelijk te verkopen.
  Er is zo nog een bedrijf dat dit doet, zonder namen te vernoemen, Maar zij bieden je een website aan, en een laptop die je 3 jaar kan leasen.
  Of een ander bedrijf dat je goedkoop (eigenlijk bijna gratis) een bedrijfsfilmpje maakt, en deze dan ergens host en er veel geld voor vraagt elke maand voor een lange tijd.

  Ik blijf erbij, eerlijkheid duurt het langst, maar dit is wel een beetje vechten tegen windmolens….

  P@

Leave a Comment Here's Your Chance to Be Heard!