My Dyson DC26 sucks

Jos Vorkmans | 18 February 2010

Topics: Advertising

En does a great job at it!
Toen ik een tijdje geleden via twitter hoorde dat Dyson testers zocht was ik er als de kippen bij. Niet veel later stond de Dyson DC26 in de living te blinken.
Qua verpakking is het niet “your average brown box with stuff”…maar een net ontworpen doos, met mooie packaging.

Next page: mijn review voor/door venten…

Meteen valt het oog voor detail in het design op: alle onderdelen zijn degelijk, passen goed en perfect op elkaar. Het plastic is degelijk, en je merkt zo dat het erg sterk is. Geen goedkope productie hier zegt de Productontwikkelaar in mij.

Dyson heeft me altijd iets gezegd. Vanaf de eerste moment sprak het design me aan. Toen dan de Kruimeldief (DC16) uitkwam heb ik meteen gekocht.
En toen die batterij het begaf na 2 jaar (net buiten garantie…) deed Dyson niet moeilijk en stuurde meteen een nieuwe batterij op.

Want geef nu toe…een Dyson is niet om te stofzuigen. Iedere vent weet dat een Dyson een ectoplasma-gun-in-disguise-of-a-stofzuiger is. Je doet alsof je stofzuigt, maar het eerste bovenatuurlijke wezen (ghost, alien of zombie) dat opduikt kan je zo naar de andere wereld helpen. Menig geval van verkeersagressie zijn door Dyson in de kiem gesmoord.

Dus onthoud dat. Met een Dyson geraak met stofzuigen je als vent weg. Aangezien ik zelden (zelf) stofzuig is dit dan ook en review door-en-voor de mannen. De DysonDC26 heeft  ook perfect features die een vent zoekt:
Een vent stofzuigt alleen na/tijdens de klus:

 • een Dyson is licht en compact; je kan hem makkelijk mee op een trapladdertje zeulen
 • je kan makkelijk de staaf van de slang nemen: duidelijk bajonet systeem; niks ringetjes die over een inkeepingetje moeten. Big red button release; big loud click: fixed. Lock ‘n Load
 • Das handig voor het opvangen van boorstof. Grote opening, vangt alle vervelend rood boorstof op op een witte muur.
 • Alle wapens bij de hand: geen gezoek na twee weken naar die fijne zuigmond om de kruimels van de file-koffiekoek tussen de autozetel uit te kruigen. Alles netjes als een bajonet op de stofzuig staaf. Mooi vast.
 • Schoonmaken: ook daar weer simpel. Het werkt iets anders dan de “plugin & forget” stofzak. Je kan best na elke stofzuigbeurt (ghostbustersessie) even het reservoir legen. Ook weer makkelijk los te klikken, ff boven de vuilzak houden, schudden en leeg.Dat je dit best het reservoer regelmatig leeg maakt, is om ervoor te zorgen dat je met een nokvol reservoir zit met voedselresten die beschimmelen.
  Yuk, beschimmeld voedsel in de stofzuiger zei U? Yep…niet smakelijk, maar hier zie je het tenminste. In de traditionele stofzuiger blaas je de lucht door deze zak schimmel zo weer uit aan de andere kant. Ooit al eens een huurappartement met de plaatselijke stofzuiger gepoetst? Die duffe geur dus: schimmel dus.

Iets slecht ook?

 • Wel ja…Dus de zuigkracht mocht voor mij iets meer, zeker omdat een turbine zoals in de Dyson meer lawaai maakt.  Mij lijkt een traditionele (mijn oude nilfisk) een beter zuigvermogen te hebben….met een nieuwe zak erin. Dit gaat echter snel achteruit als de zak voller en voller wordt.De Dyson heeft (is mss maar een indruk) iets minder, maar een constant vermogen. Wat je ook hebt door die turbine, is dat er behoorlijk wat wind uit de stofzuiger komt. Niet storend. Ik ben nu alle poetsvrouwen via dienstencheques aan’t uitproberen tot ik op die bevallige dame stuit ( zoek nar een langbenig exemplaar) die dit “Marlyn Monroe” gewijs in de living kan demonstreren met een fleurig rokje deze zomer (had ik al gezegd dat dit een venten-review is?)
 • Verder ook teleurgesteld in het zwakste punt van de meeste stofzuigers: het opbergen. Je hebt dus zo’n klein, cool compact ding met een prachtig design….en dan moet je die onhandige slang er zo ergens recht opsteken. Dyson heeft een “stow wawy” versie, maar blijkbaar niet op dit toestel. Ik denk altijd dat zo’n grote hefboom die onderaan wordt vastgeklikt nooit lang gaat meegaan…

Dus algemene conclusie: I love it. Prachtig Design (past perfect bij de kleur van m’n moto), handg in gebruik, doet zijn ding. Goede vriend bij het klussen. Thumbs Up.
Iemand ergens nog een geest gezien? Who you ganna call?

2 Comments For This Post I'd Love to Hear Yours!

 1. Highfly says:

  Geef mij dan maar de “inbouw” dyson die in de kelder hangt. Je hebt enkel een slurf dus geen gesleur met de stofzuiger zelf, geen lawaai, superkrachtig, geen slechte luchtjes, pollen, huisstofmijten en andere beesten die je niet kan zien die je terug in de kamer blaast, geen onderhoud (dyson methode zonder filters) en vooral groot reservoir (grootte van 10L emmer) zodat je maar eens om de 3 maanden eens moet leegkieperen.

  Enig nadeel: enkel mogelijk bij een nieuwbouw, want je moet de buizen in je vloer en muren kwijt kunnen..

 2. Dit is tenminste een ventenreview (met oog voor detail: dat zomerrokje… mmm waar blijft die zomer, zodat over De Meir wandelen terug een visueel plezier geeft!)…

Leave a Comment Here's Your Chance to Be Heard!