Garmin Nuvi 765T user review

Jos Vorkmans | 12 August 2009

Topics: Linkdump

garmin-Nuvi-765T-755T-user-review-test-bespreking

Ik geef toe. Ik WAS een Garmin fanboy. Heb verschillende Garmin producten gehad, waaronder de befaamd iQue3600: de eerste palm OS driven Garmin GPS. Onstabiel, en met de ongeloofelijke toffe feature dat als je hem enkele weken niet gebruikte het toestel leeg was. Letterlijk: batterij leeg + alle data weg.
Maar die GPS erop was super: helder scherm, veel detail, goede routing en veel data. Op weg van en naar wisten de garmin users altijd een resto of hotel in de buurt op te sporen. Om de X tijd was er een (gratis) map update met nieuwe adressen en features.

Maar na een tijdje begaf de data connector het (die was nog het slechts van al. Na een tijdje brak zelfs de met Tec7 vastgelijmde versie het…). Dus kocht ik een dik half jaar geleden de Garmin Nüvi 765T. Op dat moment top off the range. Ik wou hem als carkit gebruiken (bluetooth connectie + microfoon) en ook af en toe buiten de wagen (motor + hiking).
Features van de Garmin Nuvi 765T (haal ik van de US site. de.be site is leeg daar…):

  • Bluetooth + luidspreker: sorry. Onbruikbaar. Ik rijd met een middenklasser (AudiA4) dus niet meteen een erg luidruchtige auto. De geluidskwaliteit is te slecht, de boxen te zwak …en de mensen die ik bel verstaan me niet. Niet bruikbaar dus. Bovendien crashed de Garmin regelmatig als ik belde. Vergelijk dit met bv een Parrot bluetooth kit en je komt nergens.
  • TMC: buiten het feit dat de ontvanger niet geïntegreerd is en er nog een extra kabel op het dashboard ligt, is de TMC verkeersinfo zelden correct. Nu weet ik uit goede bron (verkeerscentrum zelve) dat de data naar de TMC centrales correct verloopt. Niet alle radiostations pikken die data even accuraat op…maar laat me dan in godsnaam mijn preferred station kiezen.
  • Out of car use: useless: batterij te zwak…en je moet al bijna lopen eer de Nuvi 765T weet welke richting je uitgaat. Dus meestal zit ik in de situatie dat ik 20m de ene richting uitloop, en dan weer de andere richting…
  • Routeplanning: de routeplanning is zo dumbed down, dat enkel een van-naar degelijk in te stellen is. Via routes invoegen via het adres boek kan ook nog. Deze dan in volgorde sorteren is niet zo eenvoudig…omdat de hele userinterface…wel euhm…erg crappy is
  • Lane assist: moet gezegd worden: accuraat , handig en werkt goed. Verbazend hoe die borden kloppen
  • Routing:…ik had de indruk dat de oudere versie beter was. Sneller alleszins. De screen refresh rates zijn laag…de routing is niet erg snel, maar wel vrij accuraat.
  • Widescreen touchscreen: Wel: het scherm is goed leesbaar. Maar touchscreen is niet het juiste woord. Punchscreen is beter. Als je bv een iPhone gewoon bent is dit een scherm uit de ex-USSR. Letters ingeven kan amper rijdend. De A wordt steeds met de Q geswitched. Keyboard layout is crappy met allerlei leuke , maar niet duidelijk geplaatste icons voor delete enz. Hier ook weer voor de complete garmin interface: ze hebben er iemand bijgehaald die marketingminded was…en niet user minded: alles is “kijk hoe leuk, een ander autootje. ” en zo’n grappige icons…maar usable? Nope. Op een kaart scrollen is niet te doen. Als je van Brussel naar Antwerpen wil scrollen kom je vaker in Duitsland terecht dan waar je effectief naar toe wil. Een punt inputten op de kaart zit je er zo met 25km naast. Trouwens: heel die widescreen affaire is een marketing gimmick. Als je met de wagen rijdt, is (geloof me, de ique 3600 was portraitmode) ben je veel beter af met een verticaal (portrait) scherm dan met een horizontaal (widescreen). Laat me aub kiezen welke modus ik wil. De nieuwe TomTom on iPhone zal zo werken.
  • Bijgeleverde kaarten: vrij goed en compleet. Maar welke marketing idoot heeft “Garmin Numaps Lifetime” verzonnen “Levenslang houdt in : gedurende de gebruiksduur van uw Garmin GPS ontvanger en zolang Garmin uw kaarttype ondersteunt.” Zo’n GPS gaat mss 3 jaar mee. Dus moet ik nog eens extra betalen voor een mapabo? Ik heb toch al eens betaald voor het toestel…ik verwacht nu niet 4 updates, maar 1 update zoals er vroeger minimum bijzat is toch een minimum niet?
    En dan nog dit: “Garmin is trots aan te kondigen dat uiterlijk vanaf 15 oktober een nieuw beleid in voege treedt wat betreft het updaten van kaarten.“Tot 60 dagen na aankoop recht op de meest actuele kaarten” 60 dagen. Wow. I’m impressed.
    En ze mogen me nog eens uitleggen ook waarom ik m’n topografische kaarten maar op één toestel mag gebruiken? Waarom kan ik m’n license niet transfereren naar een ander toestel?
  • Interface: zoals ik al zei. Crappy. Je vind er absolut je weg niet in. Wat geen goede zaak is voor een GPS. Ik moet echt op zoek gaan naar waar nu mijn ingevoegde contacts staan: Favourites? Adresses? Onder extra’s/eigen nuttig punten? Allemaal gimmicks die ik niet gebruik: Mediaplayer..no thx. De boxen zijn niet goed genoeg en de features te beperkt. Fotoalbum? Waarom heb ik zo iets nodig?  Wereldklok: ja handig…Stel dat ik met de auto ineens 14 tijdzones wil gaan doorkruisen…
  • Software Updates: de druppel die aanleiding deed voor deze post: DO NOT WIPE ALL MY DATA ON A SOFTWARE UPDATE WITHOUT WARNING!! Serieus: alle data weg. Alle adressen, alle flitspalen netjes zelf toegevoegd. En aangezien er maar sinds kort degelijke MacSoft bestaat was dat natuurlijk niet geback’d. Je hangt je GPS met alle kaarten erop trouwens bijna nooit meer aan je computer toch? Bewaar dan alle desnoods op een SD kaartje erin als backup of zo.
  • Stabiliteit: mij Garmin crashed zowat 1 keer elke 150km. Verder moet ik ook regelmatig resetten omdat hij plots geen sattelieten meer kan vinden (en geef me aub een sattelite strength indicatiescherm…geen 3 balkjes a la een gsm batterij indicator) Dus mijn advies voor Garmin: laat producten maken door designers met oog voor de gebruiker. Huur Usability specialisten in. Features userdriven…Marketeers hebben hun bestandsrecht. Iemand moet toch een mooi doosje laten maken achteraf. Of de site laten onderhouden (wat ze niet doen)?

4 Comments For This Post I'd Love to Hear Yours!

  1. Highfly says:

    Ik denk dat je er niet ver naastzit 🙂

    Ze zijn bij Garmijn overigens al 3 jaar bezig aan hun GPS + telefoon combi, maar vrees het ergste. Ze komen alleszinds veel te laat nu iedereen een iPhone of gelijkaardige heeft waar ook standaard een GPS ingebouwd zit… Heeft geen enkele bestaansreden meer.

  2. Dick says:

    Wat ben jij negatief zeg.
    Je verwacht van een autonavigatieapparaat dat ie outdoor features heeft. Natuurlijk moet je in beweging zijn om een GPS zijn richting te kunnen laten bepalen, Anders moet je er een met een electronisch compas kopen.
    Letters typen tijdens het rijden. Dat is zowieso het stomste wat je kan doen, dus prima vonst van Garmin om dat onmogelijk te maken;)
    Waarom koop je een widescreen als je er zo op moppert?
    Waarom kraak je een interface zo af omdat jij toevallig andere knopjes gewend ben. Elk nieuw apparaat moet je leren.
    Als ik van de Garmin naar de TomTom zou gaan zoek ik me ook een slag in de rondte.

  3. Hans Vaessen says:

    Hmmm.. Nee, deze recensie doet de 765 toch niet helemaal recht vrees ik. Voor de goede orde: ik reageer met de pet van ‘waypoint’, een in navigatie gespecialiseerde winkel.

    Op één punt ben ik het helemaal met Jos eens: breedbeeld is marketing. Voor navigatie is een rechtopstaand beeld eigenlijk veel beter (yep: ik heb vroeger ook met de iQue gereden 😉 ).
    Ik vermoed dat de belangrijkste reden dat men hier minder voor kiest ligt in het simpele feit dat de voorruit scheef loopt. Met een rechtopstaand toestel kàn hij te snel ‘z’n hoofd stoten’ tegen de ruit.

    Over die ruit gesproken: als het toestel met de zuignap aan de ruit zit pakt de microfoon natuurlijk verhoudingsgewijs veel windruis. Dat maakt verstaanbaarheid bij handsfree aan de andere kant minder goed. Zou ook zou zijn met de parrot microfoon tegen de ruit aan. Sterker: wat slechts weinigen weten: de handsfeer BT in de Nuvi IS een parrot. Verstaanbaarheid verbeteren kn op twee manieren: het toestel met bijv de ronde plaat verder van de ruit af zetten of bijv een brodit steun gebruiken. Alternatief is gebruik van een los verkrijgbaar microfoontje (18 eur) dat dan aan de zonneklep bevestigd kan worden.

    Hebzelf niet de ervaring dat het toestel crasht tijdens het bellen; maar twee zaken kùnnen van belang zijn:
    – controleren op firmwareupdates via de garmin webupdater (er komen immers bijna dagelijks nieuwe gsm’s op de markt
    – op garmin.com kijken of er specifieke pairinginstructies zijn voor jouw specifieke model (want Bluetooth is minder standaard dan we denken)

    – Batterij te zwak omdat je ‘bijna’ moet lopen om het toestel te laten weten welke kant je op gaat. Staat geheel losvan de accu: dat is bij èlke gps zo: hij heeft beweging nodig om te zien welke kant je neus opwijst. Slechts bij (outdoor)toestellen met een digitaal kompas kan dat ook bij stilstand (bijv de dakota20). Ergo: dit aspect geldt voor élk autonavigatiesysteem; of het nu een garmin, tomtom of Mio is.

    TMC: je kunt zowel automatisch een station laten kiezen als handmatig instellen. What’s the problem?

    Routeplanning: algoritmes zijn gelijk aan die van de iQue; berekening is sneller. Het kàn zijn dat er na berekening op basis van TMCdata een herbereking plaatsvindt en dat het daardoor nu en dan langzamer lijkt. Hangt ook af van de lengte van de route.

    Routeplanning: Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. De meest eenvoudige heb je mogelijk nog niet ontdekt: simpelweg aangeven van een nieuwe bestemming en zeggen dat het een viapunt is. Daarbij is opvallend dat ze vrijwel altij automatisch in een goede volgorde geplaatst worden; slechts in bijvoorbeeld rivierengebied moet je even alert zijn.

    Bijgeleverde kaarten: Het zòu kunnen dat een toestel lang in een magazijn staat en dat er daardoor na aanschaf inmiddels nieuwere kaarten zijn. Om dat te voorkomen biedt garmin de Numaps garantie. En dat betekent dat, mits je je toestel binnen twee maanden registreert en er intussen nieuwere kaarten zijn, je die gratis kunt downloaden.
    De lifetime is iets anders: daar betaal je normaal eenmalig 120 euro voor en je kunt vervolgens zonder verdere betaling maximaal vier maal per jaar een update downloaden. Gegegeven dat een éénmalige update 80 euro kost zeker geen slechte deal en als je het toestel drie jaar verwacht te gebruiken bepaald scherp.

    Bij de 765T bovendien momenteel extra scherp, want op dit moment betaal je bij aanschaf van een nieuw toestel slechts 30 euro voor die lifetime. Da’s een aanbod wat je in navigatieland nog helemáál nergens tegenkomt en dat maakt, bij ons althans, de 765T het meestverkochte autonavigatiesysteem.

    En tsja, qua interface: alles is wennen. Maar als je het een probleem vindt voor je eigen adressen te moeten klikken op ‘mijn favourieten’ zul je alles tot probleem kunnen benoemen. Overigens kun je, met een beetje PC-vaardigheid, die tekst ook nog wel wijzigen in ‘mijn adressen’ als dat helpt…

    En tsja: het touchscreen. Als er één ding is waarbij ik de Nuvi prettiger vindt werken dan de TT dan is het wel het gemak van op het scherm aanduiden van de bestemming. Als je er dan 25 km naast tikt dan betekent dat maar één ding: dat je onvoldoende ingezoomd bent. Heb overigens ook in de gaten dat de 765 automatisch centreert op het punt dat je aanwijst..

    Enfin, heel verhaal. Maar toch echt oprecht omdat bovenstaand imho geen recht doet aan de 765, en er bovendien een aantal feitelijke onjuistheden in staan. Voor wat het waard is.

    Over de iphone trouwens: mee eens: GSM’s zullen steeds vaker de rol van navigatiesysteem overnemen. Mits je over een carkit beschikt, want anders is de accu te snel leeg.
    Wat de iphone betreft: we zien op dit moment een enorme toename van de verkoop van zgn re-radiating antenne’s. Dat is een antenne die het GPS-signaal in de auto versterkt. Hebben we, juist door de komst van de sirf-III familie chipsets de laatste jaren amper nog verkocht. En wat is de oorzaak van deze opleving? Juist ja: het feit dat nu juist met de Iphone veel mensen last hebben van beroerde ontvangst…. Zie ook http://www.iphoneclub.nl/33411/slechte-gps-ontvangst-probeer-een-re-radiating-antenne/

    ;-))

    Groeten uit Notter!

    Hans

  4. Jos Vorkmans says:

    Hey Dick, leuk om te reageren.
    Ik kraak een interface niet af “omdat ik iets anders gewend ben”. Ik geef kritiek op een interface omdat ik ongeveer 50 uur per week bezig ben om interfaces te bouwen, en ook vooral te testen. Na zo’n 15 jaar heb je dan al tig mensen een interface zien gebruiken en krijg je toch wel ergens een idee van wat werkt voor mensen en wat niet. Vandaar dat ik me ook zo kan opwinden in slechte interfaces omdat al snel de gebruiker denkt dat ie in de fout gaat of “niet goed is met die dingen”…terwijl het echt ook goed kan.
    Ik verwacht geen outdoor navigatie toestel van een Nuvi 765t , net zoals ik niet verwacht dat de batterij van m’n iPhone de hele dag mee gaat als ik hem als GPS tracker gebruik. Maar een beetje battery life voor een toestel van amper 7 maand oud mag toch wel. En logisch idd dat je moet bewegen voor een richting tekrijgen..maar te voet is dat gewoon niet haalbaar…tewijl het op een (zeer basic gps hebbende) iPhone bv weer wel kan (3G versie, niet de 3GS met compass)

Leave a Comment Here's Your Chance to Be Heard!