Decathlon E-tint skibril

(artikel even uit archief naar voren geplaatst wegens gepublished na het seizoen van vorig jaar)

De Decathlon Max Edge E-tint

Decathlon Max Edge e-tint
Goggles of sneeuwmaskers..aka “de skibril”. De Skibril is meer en meer en vast onderdeel van de skiuitrusting, net als de helm. En terecht Een val met een zonnebril kan je ernstige letsels in je aangezicht opleveren. Verder zorgt je skibril ervoor dat bij een crash een kleiner deel van je gezicht in aanraking kan komen met de sneeuw, of andere “unidentified flying objects” op en rond de piste.

Skibrillen worden ook steeds duurder. Voor een degelijke bril van de topmerken (denk aan de Oakley’s, Volcom’s, POC, …) kan je al snel +150€ kwijt zijn. En dan heb je de bril met één lens…voor mooi weer, of mist, of iets er tussen in. Maar je hebt eigenlijk meerdere lenzen nodig.

Decathlon heeft een nieuw concept voor dat probleem: de E-tint. Volgens Decathlon een “ETINT-technologie met een elektrofotochroom LCD-lens waarmee u met een simpele druk op de knop de lens kunt veranderen van een lichte naar een donkere kleur in functie van het licht”
Dus in mensen taal : een bril die je kan opladen via een USB kabeltje, en die je met een knopje lichter/donkerder maakt.

 

Gadget of Echt handig?

En het werkt. In plaats van twee lenzen mee te nemen op een wisselvallige ski dag (of de keuze te moeten maken tussen twee brillen) neem ik nu nog enkel de E-tint mee. En ik heb nooit meer de foute keuze en het zicht is bij veranderend weer met een druk op de knop aangepast. Meer nog: ook bij een perfect zonnetje betrap ik me er op dat ik regelmatig van licht/donker switch: full speed in een schaduwzone komen? Effe switchen en een véél beter zicht.

Bij echt mooi weer (en dat is een minpuntje) draag ik een andere bril: zelfs het donkere glas is ietsje te licht voor me om boven de boomgrens op grotere hoogte de hele dag in de zon te zijn.

Ik betrap me er dan wel op dat ik op zo’n dag nog steeds probeer op de knop te drukken in de schaduwzone. Maar die dure bril heeft dat dus niet hé, zo’n knopje.

Hoe ziet dat eruit, zo van licht naar donker?

Je kan dat nooit echt laten zien op film (je iphone of andere camera past zich aan aan de lichtsterkte, maar dit filmpje geeft toch al wel een idee:
YouTube Preview Image

 

 

Nog een USB device…

USB laden…Lijkt omslachtig dat opladen,maar is het niet. Ik was in’t begin erg wantrouwig over “nog een usb device” mee te nemen. Mijn nachtkastje lijkt nu al op een USB kerstboom (GSM, Helmcamera, Helmcamera remote, extra batterij, Bluetooth helm, …). En elke morge laadstress: wat heb ik vergeten, wat geraakt er de dag niet door . First world problems, quoi…

Maar het werkt. En lang: met de E-tint doe ik toch makkelijk 3 dagen zonder opladen.

En de rest?

Is het dan ook nog een goede skibril. Ja, best wel:

 • stevigheid: stevig en soepel materiaal
 • afwerking: goed, met oog voor detail
 • pasvorm: blijft stevig op de helm zitten door antislip aan de binnenzijde van de hoofdband. Kan ook nog klein genoeg gemaakt worden om zonder helm te dragen
 • Look:
  Als ik één puntje moet aanhalen wat ik niet goed begrijp in dit model is het de look. Het ziet er uit als een…oud model. Huidige Goggles zijn vaak eerder oversized, met een grote lens en dunner frame. Mooi breed zicht. De E-tint heeft meer weg van een motorcross bril. De combinatie zwart-oranje is best nog te doen, maar waarom de designers een soort “chroma traan” op gemaakt hebben (één zijde heeft een chrome plastic insert onder je oog)  snap ik niet

 

 

The "Chrome teardrop" design

The “Chrome teardrop” design

 

Antislip afwerking

Antislip afwerking

Conclusie:

Aanrader. Ik dacht dat het een gadget was, maar vind het zeker een meerwaarde op de piste. Je gebruikt de E-tint switch dagelijks meerdere malen. De prijs  (129€) is vergeleken met een topbril met twee lenzen (een extra lens kost al snel tussen de 40€ tot zelfs +100€).
Voorlopig is hij in België uitverkocht. In Frankrijk zie je hem soms nog. Wachten op een nieuwe release of de versie 2.0 is een aanrader!

 

 

 

 

Read this article…

Speedflying Madness


Speedflying: een kleine snelle , erg beweeglijke mini-parapente. Kan je zotte dingen mee doen.

Read this article…

Korua Shapes makes me want to get out on a board

Een snowboardfilm moet U goesting doen krijgen om te boarden…of moet uw kin op de grond laten vallen van de insane tricks.
Korua shapes video’s vallen in de eerste catégorie: geen quadruple corks of mental boardslides…maar gewoon leuk boarden voor de gewone mens, goed in beeld gebracht.

Volume II

Volume One

Read this article…

Dé Dunlop getagrip én gotagrip wedstrijd.

Als zoon van een bandenmarchand, sneeuw en octaan liefhebber vroegen de vriendelijke mensen van Dunlop of ik deze prachtige actie even in de kijker wilde zetten.

Awel. Ja….graag.

Ik ben namelijk een ongelooflijke believer van winterbanden. Winterbanden maken het verschil dat je als eerste boven bent aan het hotel en de kamer met bad en mooi uitzicht kan kiezen ( om daarna proper én uitgerust te gaan knallen (#gotagrip). Dat…of effe allemaal uitstappen en  duwe; en al meteen een gigantische deuk in je ego oplopen als je dan toch maar de kettingen moet bovenhalen (#getagrip) .

En niet alleen in de bergen. Het is empirisch bewezen dat de Belg plotseling niet meer kan rijden als het gesneeuwd heeft. En dan haal je die met winterbanden er zo uit.

Dunlop heeft hiervoor de Wintersport 5 uitgebracht. Perfect voor onze regen/sneeuw omstandigheden en bovendien Test Winner (1ste van de 8) in Auto Bild Allrad en Test Winner (1ste van de 8)in Auto Bild SportsCars.

Wat’s in it for you:

Nice prices sir. Mijn geek hartje gaat pijn doen bij het weggeven van:

 • Week 1: Drone AR Parrot (2.0 Elite edition)
 • Week 2:  Samsung Galaxy Tab S2 Black (32GB)
 • Week 3: Samsung Gear S2 Black Smartwatch
 • Week 4: GoPro HERO4 Black Actioncamera

 

En wat de drone betreft…die ben ik zelf al aan’t testen. Footage volgt snel 😉

prizes? Prizes!

prizes? Prizes!

Wat moet je doen:

#getagrip en #gotagrip:
#getagrip: een grappige misser of blunder, of situatie waar iemand duidelijk géén grip heeft
#gotagrip: een moment waarop je echt grip op de situatie hebt (figuurlijk hé: een puntje in de hand telt dus niet….)

 1. Doe inspiratie op van realtime #gotagrip/#getagrip Facebookposts
 2. Upload een foto van je eigen #gotagrip/#getagripmoment
  op de campagnewebsite via http://gotagrip.dunlop.eu
 3. Deel het op Facebook, Twitter of Instagram (gebruik de hashtags hé)
 4. Maak kans op een van de nieuwste hi-tech gadgets

Op basis van jullie creativiteit en originaliteit selecteer ik één winnaar uit de 10 geselecteerden van Dunlop. Go,go,go!

Zal ik het voor doen?

#gotagrip:

Mijn #gotagrip post: Net afgezet met de heli op een topje van +3700 m, bluebird en klaar om massa poeder te rippen met de maten. Grip op de situatie.

11419035_887848571276494_245580677_n

#gotagrip

#getagrip:

Hoe? Die parking stopt hier al? Ook voor 4x’4s?

#getagrip

#getagrip

 

Read this article…

RedBull Rampage 2015

YouTube Preview Image
RedBull Rampage blijft een waanzinnige wedstrijd. Zotter als dit wordt downhill mountainbiken niet…

Read this article…

Teahupoo Monsterwaves vanuit een Drone in 4K

YouTube Preview Image

Ik zou het in mijn broek doen als ze me daar in dat water sturen! Wat een massa water…maar mooi!

Read this article…

Robbie Maddison Pipe dream: met de crossmotor in Teahupoo

Mixed feelings over deze. Ja, knap gefilmd. Ja, goed over nagedacht (blijkbaar 3 jaar aan gewerkt)…Dus veronderstel ik dat ze een aangepaste motor hebben gemaakt die geen olie of benzine lekt als hij valt enzo…want dat zou toch wel erg zonde zijn boven zo’n mooi rif. Qua prestatie: stapelzot natuurlijk.
Nu hoop ik alleen dat ik in de line-up in domburg binnenkort geen gekken met een crossmotor tegen kom.
YouTube Preview Image

 

 

Read this article…

Brandon Semenuk’s is smooth

YouTube Preview Image
Is het de muziek die dit zo smooth maakt…maar Brandon is flow’in & style’in. MTB op zijn best.

Read this article…

GoPro in de Tour de France 2015

De beste footage van de on-bike GoPro camera’s van de rijders in de Tour.

Bekijk de beste beelden van rit 1-7
YouTube Preview Image

Bekijk de beste beelden van rit 8-15
YouTube Preview Image

Read this article…

Surfboard backflips in 1000 frames per second

YouTube Preview Image

John John Florence, master of water & air, in een 1000 frames per seconde backflip. Must see Full screen HD.

Read this article…